Taufan Jebi di Jepun: Pelancong Singapura membuat rancangan perjalanan alternatif, agensi pelancongan boleh mengubah perjalanan mereka

Info berita hari ini

SINGAPURA – Typhoon Jebi, ribut kuat yang melanda Jepun dalam tempoh 25 tahun, telah mengganggu rancangan perjalanan warga Singapura di Osaka selepas penutupan Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai akibat banjir.

Penjawat awam Ben Ang, 29, yang bercuti di Osaka bersama isterinya, terpaksa menukar penerbangan pulang ke Singapura dari Rabu (5 Sept) hingga Jumaat.

Penerbangan mereka di syarikat penerbangan anggaran Scoot dari lapangan terbang Kansai dibatalkan, jadi mereka memutuskan untuk menempah penerbangan Singapore Airlines dari Tokyo. “Kereta api peluru shinkansen baru dimulakan semula hari ini jadi kami fikir ia akan menjadi pilihan yang paling boleh dipercayai dalam perjalanan pulang,” kata Encik Ang kepada The Straits Times pada hari Rabu.

Beliau berkata semua kedai di kawasan itu ditutup pada hari Selasa tetapi keadaan itu “tidak terlalu huru-hara” di mana mereka berada. “Semuanya dibuka semula dan berlari dengan lancar pada hari Rabu,” katanya.

Walau bagaimanapun, Encik Ang menganggarkan dia dan isterinya akan membelanjakan kira-kira $ 1,500 lebih untuk hari-hari tambahan mereka, dan cuba membuat tuntutan insurans. “Tetapi kami sangat bersyukur kami tidak terkandas di lapangan terbang,” katanya.

Seorang lagi warga Singapura, yang hanya mahu dikenali sebagai Marc, tiba di Osaka pada hari Selasa dari Kyoto, satu hari lebih awal daripada jadual.


“Kami meninggalkan Kyoto sebelum kami mendengar shinkansen mungkin terjejas oleh angin kencang,” kata penjawat awam yang berusia 27 tahun itu, menjelaskan bahawa dia dan dua rakannya tidak mahu kehilangan tempat tinggal mereka di Osaka.

Beliau juga berkata cuaca baik pada hari Rabu. “Semuanya adalah seperti biasa hari ini, jadi saya memberi jaminan kepada keluarga saya bahawa tidak ada yang perlu dikhuatiri.”

Sesetengah warga Singapura yang tinggal di Osaka turut terjejas.

Encik Tan Aik Hui, 21, pelajar di Universiti Osaka, berkata kelas dibatalkan pada hari Selasa tetapi diteruskan pada hari Rabu.

Beliau berkata terdapat banyak pokok yang jatuh di kampus tetapi tiada kerosakan bangunan, walaupun terdapat gangguan elektrik dan bekalan air dari 2 petang pada hari Selasa hingga 10 pagi pada hari berikutnya.

Agensi-agensi pelancongan di Singapura berkata mereka membantu pelanggan yang terdampar untuk menempah penerbangan baru, dan mungkin meminda perjalanan jika perlu untuk memastikan keselamatan pelanggan mereka.

Agensi pelancongan Dynasty Travel berkata ia mempunyai “segelintir” pelanggan yang terkandas di Osaka yang kebanyakannya pelancong perniagaan korporat kerana ia bukan tempoh puncak untuk perjalanan riadah. Ia menambah bahawa ia membantu mereka yang terkandas untuk menempah penerbangan baru.

“Pelanggan yang terbang masuk dan keluar dari Lapangan Terbang Osaka Kansai mungkin perlu mendarat di lapangan terbang lain seperti Nagoya atau Kobe atau terbang keluar dari situ,” kata jurubicara syarikat Alicia Seah. “Kami juga akan terus mengawasi keadaan dan menyesuaikan atau meminda perjalanan yang termasuk kawasan yang terjejas di wilayah Shikoku dan Tokushima.”

Jurucakap Chan Brothers, Justine Koh berkata ia tidak mempunyai pelancong di Osaka, tetapi ia telah menerima beberapa panggilan daripada pelancong mencari nasihat tentang pilihan mereka.

Kementerian Luar Negeri (MFA) berkata rakyat Singapura harus menangguhkan perjalanan yang tidak penting ke Osaka dalam tempoh ini.

Mereka yang terkena penerbangan mungkin ingin mempertimbangkan pengaturan pengangkutan alternatif, termasuk penerbangan dari lapangan terbang berdekatan seperti Lapangan Terbang Kobe, kata jurucakap MFA.

rakaian berita ini telah dipetik dari berita straits times singapore untuk bahan membaca sahaja.

Facebook Comments

Leave a Reply