Singapura tak lama lagi akan memperkenalkan hybrid bas pada bulan disember depan

Info berita hari ini Sains dan teknologi

SINGAPURA – 10 buah bas hibrid diesel elektrik pertama dalam 50 armada akan berada di jalan dari bulan depan (Disember 2018), sebagai sebahagian daripada usaha nasional untuk menjadikan armada bas awam di sini lebih mesra alam.

Mereka akan dikendalikan oleh pengendali SBS Transit dan SMRT, kata Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat (LTA) ketika mengumumkan langkah itu pada hari Isnin (26 Nov). Di antara laluan pertama untuk mendapatkan bas adalah perkhidmatan 272, perkhidmatan pengantara yang dikendalikan oleh SBS Transit di kawasan Bukit Merah.

Dalam hibrid, apabila brek digunakan, motor elektrik bertindak sebagai penjana untuk mendapatkan semula tenaga kinetik, yang disimpan dalam bateri sebagai elektrik.

Bas-bas ini akan disalurkan dengan kuasa pada kelajuan sehingga 17 kmh, beralih ke enjin diesel hanya dengan kelajuan yang lebih tinggi.

Mereka dari Volvo East Asia, yang memenangi kontrak bernilai $ 30 juta untuk membekalkan kenderaan pada Oktober tahun lepas (2017).

Dua ujian bas hibrid Volvo, yang dijalankan di Singapura pada 2015 dan 2016, melaporkan simpanan bahan api sehingga 40 peratus serta “pengurangan ketara” dalam pelepasan karbon dioksida dan bahan pencemar lain.


Di atas hibrida ini, Singapura akan mula memperkenalkan bas elektrik di jalan raya dari tahun depan.

Bas hibrid dilengkapi dengan beberapa ciri untuk memberi manfaat kepada kedua-dua penumpang dan pemandu.

Ini termasuk sistem bantuan pemandu lanjutan untuk memberi amaran kepada pemandu halangan, manakala kamera yang dilatih di mata pemandu akan merasakan jika dia sedang berlanggar dan mencetuskan peranti untuk menjejaskan tempat duduk.

Bagi penumpang, sistem paparan maklumat yang dipertingkatkan – yang terdiri daripada dua skrin LCD dan dua skrin LED – akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai laluan mereka.

Skrin LED, terletak di bahagian depan dan belakang bas, menunjukkan perhentian seterusnya serta nombor perkhidmatan bas dan destinasi akhir.

Bagi skrin LCD, salah satu yang menghadap ke dalam bas akan menunjukkan tiga stesen MRT seterusnya sepanjang laluannya, dan juga saluran yang berada di stesen. Yang lain di dalam bas memaparkan empat perhentian seterusnya, selain stesen MRT yang berdekatan dan garisan mereka.

Sistem paparan maklumat yang dipertingkat ini juga akan membuat pengumuman audio tentang hentian bas yang akan datang.

Semua bas baharu akan dipasang dengan sistem paparan yang dipertingkatkan ini untuk membantu para pelan merancang perjalanan mereka, kata LTA.

“Semua ini akan membantu menjadikan pengalaman komuter lebih menyenangkan dan menggalakkan lebih banyak orang menggunakan pengangkutan awam,” kata Setiausaha Parlimen Kanan untuk Pengangkutan Baey Yam Keng, yang menunggang salah satu hibrida baru pada hari Isnin (26 Nov).

Bas-bas tersebut akan secara berperingkat dikerahkan ke atas perkhidmatan yang berbeza, dengan butiran yang akan diumumkan di kemudian hari, kata LTA.

“Pelaksanaan progresif ini akan membantu kami memahami dengan lebih baik cabaran-cabaran operasi yang datang dengan penyebaran bas yang lebih luas di bawah iklim tropika dan keadaan trafik kami,” katanya.

Juga, ia akan memberi lebih banyak masa kepada jurutera dan jurutera bas untuk memahami cabaran mengekalkan bas tersebut, kata LTA.

Facebook Comments

Leave a Reply