Singapura membekalkan air terawat tambahan ke Malaysia atas permintaan Johor

Info berita hari ini

SINGAPURA – Agensi air Singapura PUB, atas permintaan Johor, membekalkan air terawat tambahan ke Malaysia selepas pengeluaran telah terganggu akibat pencemaran.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan media, PUB berkata pada hari Ahad (6 Jan) bahawa tambahan 6 juta gelen sehari (mgd) air terawat dibekalkan antara 2 dan 4 Jan.

PUB berkata pengeluaran di kilang air Johor terganggu baru-baru ini dengan pencemaran ke tadahan sungai. Air Sungai Johor PUB tidak terjejas oleh kejadian itu.


“Atas permintaan Johor, PUB telah membantu penduduk Johor dalam mengatasi gangguan bekalan air dengan menghidupkan pesisir PUB Pasir Gudang dan membekalkan tambahan 6 juta gelen sehari (mgd) air terawat antara 2 Jan dan 4 Jan 2019,” kata jurucakap.

6 mgd adalah di atas 16 mgd bahawa Singapura biasanya membekalkan Johor.

Di bawah Perjanjian Air 1962, Singapura dikehendaki membekalkan Johor dengan 5 mgd air terawat. Dalam praktiknya, Republik telah membekalkan 16 mg air terawat ke Johor atas permintaan mereka.


Tahun lepas, Singapura juga membekalkan air tambahan yang melebihi 16 mgd selama 20 hari atas permintaan Johor, kata PUB.

PUB menambah bahawa ia telah membekalkan semua air terawat tambahan di atas 5 mgd atas “dasar muhibah” pada harga yang sama seperti di bawah Perjanjian Air 1962, iaitu 50 sen (S $ 0.16) bagi setiap 1,000 gelen.

Ini adalah sebahagian kecil daripada kos merawat air, dan “telah dilakukan tanpa menjejaskan hak kita di bawah Perjanjian Air 1962”.

PUB berkata terdapat kerjasama yang panjang antara agensi air di kedua negara.

“PUB setakat ini responsif membantu penduduk Johor untuk mengurangkan kesan gangguan air mereka, semangat kejiranan yang baik.”

Menurut laporan baru-baru ini di Malaysia, The Star, sebuah syarikat perlombongan pasir menyebabkan pencemaran sungai yang mengganggu rawatan air di kilang Semangar di Johor pada 1 Jan.

Gangguan itu menjejaskan 3,000 rumah di Taman Desa Tebrau dan sekitarnya.

Facebook Comments

Leave a Reply