SEBULAN SEBELUM BADAN ANDA AKAN MERASA DENGAN 6 PETANDA ANDA AKAN MENGIDAP SAKIT JANTUNG

Info kesihatan

Setiap hari, ramai orang di seluruh dunia mempunyai serangan jantung. Oleh itu, sangat penting bahawa anda mengenali tanda-tanda amaran badan anda supaya anda boleh mendapatkan bantuan tepat waktu. Merokok, tekanan darah tinggi, obesiti dan tekanan jangka panjang adalah beberapa faktor yang meningkatkan risiko mengalami serangan jantung atau penangkapan jantung. Kehidupan yang sihat dan merawat diri sendiri dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Tetapi jika anda terjejas oleh serangan jantung, badan anda akan mula memberi amaran kepada anda sebulan lebih awal. Jika anda tahu tanda-tanda ini, anda boleh mencari bantuan dalam masa untuk mengelakkan lebih buruk! Oleh itu adalah penting bahawa anda mengenali amaran ini, kerana anda boleh menyelamatkan nyawa dengan mereka!

serangan jantung


 
1. Rasa lemah
Salah satu gejala yang paling biasa adalah perasaan bahawa badan anda lemah. Badan anda berasa lemah kerana urat telah dibina semula berhampiran dengan jantung anda. Ini bermakna peredaran darah yang optimum dan aliran darah. Otot anda mendapat kurang oksigen yang menyebabkan kelemahan otot dan risiko jatuh lebih kerap.

2. Pening dan berpeluh
Ini adalah satu lagi perasaan peredaran darah yang berkurangan. Apabila darah yang kurang dipam ke otak anda, anda mungkin akan berasa pening. Tubuh anda juga boleh merasa lemah dan berpeluh. Otak anda memerlukan darah dan oksigen yang mencukupi untuk memastikan tubuh anda berfungsi dengan baik

3. Tekanan pada dada
Apabila anda merasakan tekanan pada dada anda, selalu menjadi kebiasaan untuk diperiksanya oleh doktor dengan segera, terutamanya apabila anda tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi. Tekanan pada dada anda akan semakin meningkat sekiranya serangan jantung akan datang. Tekanan dan kesakitan juga boleh pergi ke bahagian lain badan seperti lengan, bahu dan belakang.

4. Dingin atau selesema
Ramai orang yang pernah mengalami serangan jantung, menggambarkan gejala seperti selesema pada masa sebelum serangan jantung melanda.

5. Keletihan
Adakah anda sering berasa letih? Keletihan adalah satu lagi gejala bahawa jantung anda tidak mendapat cukup darah. Jika jantung anda mempunyai bekalan darah yang buruk, ia perlu bekerja lebih keras untuk memastikan darah anda mengepam. Anda akan merasakan ini kerana anda akan menjadi letih sebagai hasilnya.

6. Dyspnea
Satu amaran lain yang ditunjukkan oleh badan anda adalah dyspnea. Apabila saluran darah sempit, paru-paru anda juga mendapat sedikit darah supaya mereka dapat melakukan kerja mereka dengan kurang baik. Hati dan paru-paru anda bekerjasama rapat. Sekiranya salah satu dari kedua-dua kerja kurang baik, ini mempunyai kesan segera kepada yang lain.

Apabila anda mengiktiraf gejala-gejala ini, lebih baik untuk berunding dengan doktor. Jangan lupa untuk berkongsi maklumat penting ini dengan rakan-rakan anda!

Facebook Comments

Leave a Reply