Peperangan akan datang mengunakan cahaya laser

Sains dan teknologi

Projek AS Army keutamaan tinggi, yang dikenali sebagai Energy Laser Technology Demonstrator Tinggi (HEL-TD), disebut-sebut sebagai masa depan perang Amerika, yang akan membolehkan tentera untuk melawan pada kelajuan cahaya.

“Sistem ini adalah secara teknikal tidak dalam pengeluaran sekarang,” kata Marc Selinger, jurucakap peluru berpandu unit sistem pertahanan Boeing di pinggir bandar Washington, berhampiran dengan Pentagon. “Boeing sedang membina hanya penunjuk perasaan sekarang … dalam kes ini, unit ujian.”

Ini bermakna projek itu bergerak keluar dari fasa reka bentuk dan dengan Berkembang Oshkosh berat Tentera Truck Taktikal, ke dalam pengeluaran. Lapan roda, 500 kuasa kuda HEMTT A4, kenderaan tentera taktikal digunakan secara meluas, sedang ketat bersepadu dengan sistem kawalan rasuk lasak Boeing. Pembekal sudah penghantaran komponen yang berkaitan dengan Boeing untuk pemasangan.

Senjata ini akhirnya akan termasuk pemproses kelajuan tinggi, sensor optik, dan pelbagai cermin. Ujian kapasiti maut alat itu akan bermula tahun fiskal yang akan datang di White Sands Missile Range di New Mexico. Di samping itu kepada Tentera Amerika Syarikat, Boeing sedang membangunkan teknologi laser untuk Tentera Udara dan Tentera Laut.

Beberapa bahan-bahan baru meningkatkan senjata juga, termasuk substrat nilam untuk LED, semikonduktor, dan optik. Satu pembekal yang berpangkalan di Chicago, Rubicon Technology, menyediakan komponen dibuat daripada nilam laser tentera dan sensor.

Laser adalah alat yang sensitif, namun dalam pertempuran, mereka akan digunakan dalam keadaan yang teruk, termasuk pasir dan angin ribut. Sapphire adalah yang kedua paling sukar bahan di bumi, bersebelahan dengan berlian, “tetapi mereka boleh bebas daripada ketidaksempurnaan dan sempurna rata,” kata Beth Hespe, jurucakap Rubicon. bahan yang membantu mengekalkan stabil laser – kunci untuk keberkesanannya sebagai senjata.

Sejarah Ringkas Laser Guns

Selama beberapa dekad, Angkatan Tentera telah cuba – dan pada asasnya gagal – untuk membangunkan senjata alternatif yang mensasarkan ancaman sebelum mereka boleh mencapai tentera darat. Satu teknologi awal dipanggil Trophy Aktif Sistem Perlindungan, yang dalam konsep akan dipecat letupan senapang patah seperti pelet di bom tangan roket yang diterima dan peluru berpandu anti kereta kebal.

Saintis kini berharap laser boleh melakukan apa yang boleh dikatakan logam terbang  

Melesapkan laser haba rasuk menjana satu masalah tentera telah dihadapi dalam usaha untuk weaponize laser, yang baru, teknologi proprietari mengatasi itu. Teknologi ini terdiri daripada laser, sumber kuasa dan elemen perintah dan kawalan. Pembangunan sumber kuasa berkesan – sesuatu yang boleh menjana tenaga yang cukup untuk memusnahkan projectiles masuk – merupakan satu lagi kemajuan utama.

Di peringkat yang paling asas, senjata laser adalah berdasarkan kepada konsep menyampaikan sejumlah besar tenaga yang tersimpan dari senjata ke sasaran, sekali gus menghasilkan kesan kerosakan struktur dan pembakar. Senjata tenaga diarahkan memberikan kesan pada kelajuan cahaya, dan bukannya kelajuan supersonik atau subsonik tipikal senjata peluru. Laser pada dasarnya memusnahkan sasaran mereka.

Banyak saintifik, ketenteraan, perubatan dan komersil aplikasi telah menggabungkan laser sejak ciptaan mereka pada tahun 1958. Apabila angkasawan Apollo mendarat di bulan, mereka ditanam tatasusunan Reflektor untuk membuat mungkin Bermula Eksperimen Lunar Laser. rasuk laser fokus melalui teleskop besar di Bumi bertujuan untuk tatasusunan, dan saintis tersebut telah mengukur masa yang rasuk mengambil untuk mencerminkan untuk jarak yang ditentukan dengan ketepatan yang tinggi. kegunaan tentera laser termasuk aplikasi seperti sasaran dan antara, balas pertahanan, komunikasi dan senjata tenaga diarahkan.

teknologi ketenteraan pada masa ini memberi tumpuan kepada yang lebih besar, trak yang dipasang senjata laser. Tetapi sebagai teknologi yang mengasah dan bersaiz kecil, mudah untuk membayangkan masa depan yang dengan versi pegang tangan daripada senjata ray – sama seperti dalam filem.

Kegunaan Laser Rasuk

Mac lalu, Northrop Grumman mengumumkan bahawa juruteranya di Pantai Redondo, Calif., Telah berjaya dibina dan diuji laser elektrik mampu menghasilkan sinar 100-kilowatt cahaya, cukup kuat untuk memusnahkan peluru berpandu. An laser elektrik memerlukan ruang yang banyak kurang untuk peralatan sokongannya daripada laser kimia, yang dikuasakan oleh tindak balas kimia daripada sumber kuasa elektrik.

Laser juga digunakan dalam aplikasi radar dan radio oleh tentera. “Mereka juga memainkan peranan utama dalam pembangunan komunikasi jalur lebar – wideband dasarnya menjadi sinonim untuk menyampaikan keupayaan jalur lebar ke medan perang,” kata Jon Alhart, jurucakap kontraktor tentera Harris Corp. Menggunakan laser dan teknologi lain, tentera boleh menyediakan rangkaian jalur lebar di mana-mana radio yang konvensional di luar liputan. Ini dapat dicapai tanpa wayar, over-the-air, tanpa bantuan dari gerbang atau lain-lain teknologi rangkaian ad-hoc.

Tetapi musuh Amerika juga sedang meneliti teknologi laser, dan tentera AS sedang bersedia untuk itu juga.

Minggu lalu, US Senator Patrick Leahy (D-Vt.) didedahkan $ 2.4 juta dalam pembiayaan baru Semakan Kaca Mata di Essex Junction, Vt., untuk membuat kanta baru untuk melindungi tentera terhadap laser di medan perang, menurut Jonathan Blansay, Ketua Pegawai Eksekutif Ulang kaji.

Dan tahun lepas, Leahy terjamin lagi $ 3 juta kontrak untuk laser eyewear perlindungan – lebih daripada $ 10 juta sejak 2005, kata Blansay. Ia hanya menunggu masa

Facebook Comments

Leave a Reply