Penemuan bima sakti (Loh mahfuz)

Sains dan teknologi

Ahli astronomi telah menemui massa yang terbesar dan tertua air pernah dikesan di alam semesta – yang sangat besar, awan berusia 12 bilion tahun melindungi 140000000000000 kali lebih banyak air dari semua lautan Bumi digabungkan.

Awan wap air mengelilingi lubang hitam supermassive dipanggil Quasar terletak 12 bilion tahun cahaya dari Bumi. Penemuan itu menunjukkan bahawa air telah tersebar luas di alam semesta hampir keseluruhan kewujudannya, kata para penyelidik.

“Oleh kerana cahaya yang kita lihat bahtera Quasar lebih daripada 12 bilion tahun yang lalu, kita melihat air yang hadir hanya kira-kira 1.6 bilion tahun selepas permulaan alam semesta,” kata kajian penulis bersama Alberto Bolatto, Universiti Maryland , dalam satu kenyataan. “Penemuan ini menolak pengesanan air satu bilion tahun lebih dekat dengan Big Bang daripada mana-mana find sebelumnya.”

Belajar Quasar yang jauh

 

Quasars adalah yang paling bercahaya, paling kuat dan paling bertenaga objek di alam semesta. Mereka dikuasai oleh lubang hitam yang sangat besar yang menghisap di sekitar gas dan debu dan memuntahkan keluar sejumlah besar tenaga.

Pasukan penyelidikan belajar yang Quasar tertentu dalam APM 08279 + 5255, yang menyimpan lubang hitam 20 bilion kali lebih besar daripada matahari dan menghasilkan tenaga sebanyak satu suku juta matahari. [The Top 10 Perkara pelik di Angkasa]

Ahli-ahli astronomi menggunakan dua teleskop yang berbeza, satu di Hawaii dan satu di California, untuk mengesan dan mengesahkan wap air sekitar Quasar itu.

Ahli-ahli sains berfikir wap air hadir walaupun di alam semesta awal. Jadi mencari awan yang lalu barangan yang tidak datang sebagai kejutan.

“Ia adalah satu lagi demonstrasi bahawa air adalah meluas di seluruh alam semesta, walaupun pada masa-masa yang paling awal,” kata kajian penulis utama Matt Bradford Jet Propulsion Laboratory NASA di Pasadena, California.

Walau bagaimanapun, saiz semata-mata awan wap mungkin akan mengejutkan beberapa saintis. APM 08279 + 5255 mengandungi wap air 4,000 kali lebih daripada sendiri Milky Way galaksi kita, kata penyelidik. Itu mungkin kerana banyak air Bima Sakti dikurung dalam ais bukannya wap.

Belajar mengenai Quasar yang

Wap air di Quasar yang diedarkan di sekitar lubang hitam besar-besaran di sebuah rantau yang merangkumi beratus-ratus tahun cahaya. Awan itu mempunyai suhu minus 63 darjah Fahrenheit (tolak 53 darjah Celsius), dan ia 300000000000000 kali kurang tumpat daripada atmosfera Bumi.

Yang mungkin bunyi sejuk dan lemah, tetapi ia bermakna awan adalah lima kali lebih panas dan 10 hingga 100 kali lebih tumpat daripada apa yang biasa di galaksi seperti Bima Sakti, kata penyelidik.

Selain menumpahkan cahaya pada alam semesta awal, awan wap yang besar juga mendedahkan beberapa maklumat penting tentang Quasar, kata penyelidik.

Pengukuran wap air dan molekul lain, seperti karbon monoksida, mencadangkan bahawa terdapat gas cukup untuk memberi makan lubang hitam sehingga ia tumbuh kepada kira-kira enam kali saiznya. Sama ada atau tidak ini akan berlaku tidak jelas, penyelidik berkata, sejak beberapa gas mungkin berakhir pemeluwapan ke bintang atau boleh diusir dari Quasar itu.

 

Facebook Comments

Leave a Reply