Malaysia, Singapura menandatangani perjanjian untuk menangguhkan projek rel berkelajuan tinggi selama 2 tahun; KL untuk membayar S $ 15m untuk menggantung kerja

Info berita hari ini

Malaysia, Singapura menandatangani perjanjian untuk menangguhkan projek rel berkelajuan tinggi selama 2 tahun; KL untuk membayar S $ 15m untuk menggantung kerja

PUTRAJAYA – Malaysia dan Singapura telah menandatangani perjanjian untuk menangguhkan kerja-kerja di Rel Kelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura selama lebih kurang dua tahun, sehingga 31 Mei, 2020.

Kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh kedua-dua negara pada hari Rabu (5 Sept) berkata perkhidmatan ekspres HSR kini dijangka dimulakan pada 1 Jan, 2031, empat tahun kemudian daripada tarikh permulaan asal pada 31 Dis, 2026.

Di bawah perjanjian itu, Malaysia telah bersetuju untuk membayar balik Singapura S $ 15 juta pada akhir Januari 2019 untuk kos abortif yang ditanggung oleh penangguhan projek mega, yang mempunyai tanda tanya mengenai masa depannya sejak Malaysia memilih kerajaan baru pada bulan Mei.

Kedua-dua pihak juga komited untuk menyambung semula kerja pada projek menjelang akhir Mei 2020, yang gagal akan dianggap telah ditamatkan. Dalam acara itu, Malaysia akan menanggung kos yang ditanggung oleh Singapura dalam memenuhi perjanjian HSR.

Kenyataan bersama itu berkata kedua-dua negara akan menanggalkan tender bersama antarabangsa yang berterusan bagi syarikat aset untuk mengendalikan talian 350 kilometer disebabkan penggantungan itu.

Menteri Penyelaras Infrastruktur dan Menteri Pengangkutan Khaw Boon Wan dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Malaysia Mohamed Azmin Ali menandatangani perjanjian itu di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya pada hari Rabu.


Menyaksikan perjanjian itu ialah Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalan Perdana Menteri Singapura, Teo Chee Hean, yang berada di Malaysia untuk lawatan selama seminggu.

Penangguhan selama dua tahun itu akan berakhir – buat masa ini – untuk mengubah dan menukarkan projek itu, yang Tun Dr Mahathir pada mulanya mahu memo sebagai sebahagian kajian semula projek-projek mega untuk mengurangkan hutang negara RM1 trilion (S $ 333 bilion).

Tetapi dia kemudian berkata KL akan berunding dengan kelewatan, kerana pembatalan akan melibatkan jumlah pampasan yang tinggi di bawah perjanjian HSR kedua-dua negara telah menandatangani.

Pegawai dari kedua-dua negara telah berunding kerana menangguhkan laluan 350km yang dirancang antara Kuala Lumpur dan Jurong East.

Soalan telah berputar minggu ini sama ada Malaysia akan membayar penalti sekiranya projek itu ditangguhkan, dengan Azmin berkata kedua-dua negara bersetuju bahawa tidak akan ada.

Urusniaga bernilai berjuta-juta dolar telah ditandatangani di bawah Perdana Menteri Malaysia Najib Razak pada tahun 2016.

Encik Khaw berkata pada bulan Julai bahawa Singapura telah membelanjakan lebih daripada $ 250 juta dalam projek itu dan mungkin mencurahkan lagi $ 40 juta menjelang akhir tahun.

Pada mulanya dijangka bermula pada 31 Dis, 2026, kereta api berkelajuan tinggi dianggarkan memotong masa perjalanan antara dua bandar raya hingga 90 minit, berbanding dengan lebih dari empat jam dengan kereta.

Semasa sidang akhbar selepas penandatanganan, Azmin berkata beliau pada mulanya meminta penangguhan sekurang-kurangnya tiga hingga empat tahun ketika dia bertemu dengan Khaw pada 11 Ogos tahun ini. Tetapi Encik Khaw, pada mesyuarat berikutnya seminggu kemudian, berkata Singapura bersedia mempertimbangkan tempoh penangguhan selama satu tahun. Kedua-dua pihak akhirnya bersetuju pada dua tahun.

Azmin berkata beliau bersetuju bahawa jika tempoh penangguhan itu melebihi dua tahun, model perniagaan akan berubah dan kos akan meningkat.

Terdapat had sejauh mana projek itu boleh ditangguhkan, kata Khaw kata, kerana unjuran menjadi semakin tidak menentu lagi ke masa depan.

Mengenai kos abortif untuk menggantung projek itu, Encik Khaw menyebutkan bagaimana kerja sudah dialihkan untuk mengalihkan utiliti untuk HSR, yang akan dijalankan kebanyakannya di bawah tanah di Singapura. Projek-projek ini tidak boleh dijatuhkan apabila projek itu digantung, katanya.

Facebook Comments

Leave a Reply