MAHATHIR SAYANG SINGAPURA ADALAH NEGARA KECIL

Info berita hari ini

SINGAPURA ADALAH NEGARA KEDUDUKAN: DR M

MAHATHIR SAYANG SINGAPURA ADALAH NEGARA KECIL

Kenyataan Perdana Menteri Malaysia merupakan dakwaan yang menakutkan sistem Singapura.

Mahathir pada dasarnya mencadangkan bahawa warga Singapura memiliki kuasa beli yang lebih rendah berbanding rakyat Malaysia dalam percanggahan kepada apa yang Kerajaan PAP terus memberitahu orang kita:

‘Negara kaya adalah satu-satunya di mana rakyatnya mempunyai kuasa beli tinggi, bukan hanya kadar gaji atau upah yang tinggi, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata walaupun dengan peningkatan gaji sehingga 10 atau 25 peratus, ia tidak mendatangkan kebaikan sekiranya kenaikan itu membawa peningkatan kos sara hidup.

“Gaji lebih banyak, tetapi keupayaan untuk membeli sama seperti sebelum ini,” katanya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya hari ini.

Memetik negara jiran sebagai contoh, Mahathir berkata walaupun negara mempunyai kadar gaji atau upah yang tinggi, ia bukan negara yang kaya.

“Apa gunanya menjadi jutawan, jika kita hanya mampu membeli di sepanjang jalan,” katanya … ‘

Terdapat dua Singapura.

Satu untuk yang kaya dan terkenal dan yang lain untuk kita yang lain. Bagi yang tidak kaya dan tidak terkenal, kuasa beli kami sangat rendah dan kos sihat sangat tinggi. Baki kehidupan kerja kami menghisap dan kualiti hidup kami hampir tidak wujud.

Saya telah meminta pembaikpulihan sistemik menyeluruh dalam menetapkan keutamaan baru untuk mencapai kualiti kehidupan yang lebih baik untuk semua di sini di Singapura. Kita perlu mengubah cara hidup kita. Kami memerlukan pulih menyeluruh sistemik dalam menetapkan keutamaan baru untuk mencapai kualiti hidup yang lebih baik untuk semua. Kita perlu mengurangkan kos sara hidup untuk isi rumah setempat dan meningkatkan daya beli kita.

Kita tidak sepatutnya meningkatkan upah para Menteri yang kaya gila kita dan kroni mereka tetapi sebaliknya menaikkan upah rakyat Singapura biasa dan mengurangkan kos hidup kita untuk menjadikan kehidupan di sini lebih menawan.

Kita hidup di sebuah negara yang indah dengan infrastruktur yang umumnya hebat tetapi mempunyai orang yang tidak berpuas hati. Kerajaan PAP telah melakukan pekerjaan yang baik dalam mencantikkan negara tetapi pekerjaan yang buruk dalam meningkatkan kualiti hidup kita. Apa gunanya pusat membeli-belah dan taman yang indah apabila orang merasa begitu tertindas?

Apa gunanya negara yang cantik jika rakyat miskin?

Facebook Comments

Leave a Reply