Kemalangan jet penumpang Indonesia: Apa yang kita tahu?

Info berita hari ini

Bob Faeez

Himpunan Doa-doa has 459,793 members. ‎لا إلــــــه إلا الله محمد رسول الله 💚Bersama-sama berdoa tidak kira waktu senang atau susah. ISLAM itu INDAH💚...


Pesawat jet Indonesia Lion dengan 189 penumpang dan anak kapal jatuh ke laut pada hari Isnin (29 Okt) dalam apa yang boleh menjadi kemalangan penerbangan paling dahsyat negara sejak tahun 1997, ketika 234 orang meninggal ketika sebuah pesawat Airbus A-300B4 dikendalikan oleh warga negara syarikat penerbangan Garuda terhempas.

Inilah yang kami tahu setakat ini mengenai kemalangan Lion Air yang melibatkan kapal Boeing yang baru, dan siasatan.

1. APAKAH YANG DIBENARKAN?
Lion Air Flight JT610 berlepas dari Jakarta dalam perjalanan ke bandar Pangkal Pinang pada jam 6.20 pagi Isnin. Ia jatuh ke dalam laut kira-kira 12 minit kemudian.

Dua minit selepas berlepas, Kapten Bhavye Suneja yang dilahirkan oleh India melaporkan masalah kawalan penerbangan dan meminta kebenaran untuk meningkat hingga 5,000 kaki (1,524 meter) dari 1,700 kaki, menurut Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Nasional (NTSC).

Pesawat itu hilang dari radar pada jam 6.33 pagi, selepas kapten meminta kebenaran untuk kembali ke lapangan terbang.

Laman web Flightradar menjejaki pesawat dan menunjukkannya melingkar ke selatan pada waktu lepas dan kemudian menuju ke utara sebelum laluan penerbangannya berakhir dengan tiba-tiba di Laut Jawa, tidak jauh dari pantai.

Saksi-saksi berkata mereka tidak mendengar letupan, tetapi melihat Boeing 737 Max terjun ke laut.

2. SIAPA DI DALAM COCKPIT?

Kapten Suneja dan co-pilotnya mempunyai lebih daripada 11,000 jam masa penerbangan gabungan, dan kedua-duanya mempunyai pemeriksaan kesihatan terkini dan ujian dadah, kata Lion Air.

Boeing 737 Max 8 dibina pada tahun ini dan berkhidmat dua bulan lalu.

Salinan beberapa dokumen teknikal Lion Air telah diedarkan di media sosial, tetapi mereka tidak dapat disahkan dengan serta-merta sebagai sahih dan pembawa tidak memulangkan panggilan untuk mendapatkan komen.

Boeing dilaporkan melepaskan pembebasan 737 Max hanya beberapa hari sebelum penghantaran komersilnya yang pertama tahun lalu disebabkan oleh isu enjin, menurut keselamatan laman web dan tinjauan produk laman web airlineratings.com.

Enjin tersebut merupakan produk usaha sama antara Enjin Pesawat Umum Amerika Syarikat dan General Safran yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Tidak jelas apa, jika ada, peranan isu enjin atau masalah instrumen yang dilaporkan yang dimainkan dalam kemalangan itu.

3. APAKAH YANG AKAN DILAKSANAKAN?

Sebagai pasukan carian mengumpul bahagian badan, kesan peribadi dan serpihan, berpuluh-puluh penyelam mengambil bahagian dalam usaha pemulihan, dan pasukan pakar dari Singapura sedang membantu mencari kotak hitam pesawat itu.

Suara kokpit dan perakam data penerbangan boleh menjadi bukti utama.

“Ia terlalu awal untuk membuat spekulasi apa yang berlaku kepada pesawat,” kata Encik Scott Hamilton, pengarah urusan perunding aeroangkasa AS yang berpangkalan di Leeham Co.

“Masih banyak yang tidak kita ketahui, selain FlightTracker menunjukkan apa yang muncul sebagai keturunan pantas ke dalam air.”

Penyiasat akan mempertimbangkan pelbagai faktor, termasuk kemahiran krew, aktiviti kokpit yang luar biasa yang boleh menunjuk kepada pembunuhan atau bunuh diri juruterbang, cuaca peranan mungkin dimainkan dan keadaan mekanikal jet, kata Hamilton.

Rekod keselamatan Lion – termasuk kemalangan maut 2004 dan perlanggaran di antara dua pesawat Lion Air di Lapangan Terbang Soekarno-Hatta di Jakarta – juga akan dipertimbangkan, katanya.

4. FAKTAL PEMBERITAHUAN

Serangan cerita berita palsu telah beredar selepas kemalangan itu, termasuk salah satu yang mendakwa palsu menunjukkan bayi yang selamat dari kemalangan dan video yang dikatakan menunjukkan penumpang panik sebelum kemalangan itu.

Jurucakap agensi bencana Indonesia Sutopo Purwo Nugroho telah mengetepikan kedua-dua tuntutan tersebut.

.

Facebook Comments

Leave a Reply