Kebangkitan robot super-pintar mendapat lebih dekat: Harvard diberikan $ 28.million dollar untuk membina AI yang bekerja secepat otak manusia

Sains dan teknologi

Saintis Amerika telah diberikan 28 Million dollar untuk mereka bentuk sistem komputer yang boleh mentafsir pola secepat otak manusia.

Sebagai agensi perisikan menjadi semakin nyata dibanjiri dengan data yang perlu dianalisis dengan cepat, manusia berjuang untuk bersaing, dan komputer adalah terhad dalam kebolehan pembelajaran mereka.

Kini, pasukan di Harvard sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah ini dengan mengenal pasti proses otak yang membuat manusia begitu baik mengiktiraf corak

Manusia secara semula jadi pandai mengesan corak, yang perlu melihat objek hanya beberapa kali untuk mengenalinya, berbanding beribu-ribu showings yang diperlukan untuk melatih komputer.
Komputer pintar yang diilhamkan oleh otak manusia boleh digunakan untuk mengesan pencerobohan rangkaian, membaca imej MRI, dan juga memandu kereta.

Untuk memahami bagaimana manusia dan mamalia lain boleh melakukan ini, para penyelidik sedang merakam aktiviti dalam korteks visual otak dan pemetaan sambungan menggunakan teknologi revolusioner, menurut John A. Paulson Sekolah Harvard Kejuruteraan dan Sains Gunaan (LAUT).
Kemudian, mereka akan reverse engineer data, dan memohon kepada pembangunan algoritma komputer yang sangat pintar.

Perisikan Advance Research Projects Aktiviti (IARPA) yang dianugerahkan geran untuk penyelidikan ini kepada SEAS, Pusat Sains Otak (CBS), dan Jabatan Molekul dan Biologi Selular.
“Ini adalah satu cabaran pelayaran ke Bulan, sama seperti Projek Genom Manusia dalam skop, ‘ketua projek David Cox, penolong profesor biologi dan komputer sains molekul dan selular kepada SEAS News.

‘Nilai saintifik rakaman aktiviti begitu banyak neuron dan pemetaan hubungan mereka semata-mata adalah sangat besar, tetapi itu adalah hanya separuh pertama projek.
‘Seperti yang kita memikirkan prinsip-prinsip asas yang mengawal bagaimana otak belajar, ia tidak sukar untuk membayangkan bahawa akhirnya kita akan dapat mereka bentuk sistem komputer yang dapat menandingi, malah mengatasi, manusia.

Facebook Comments

Leave a Reply