Facebook untuk membina $ 1.4b pusat data pertama di Asia di Singapura

Info berita hari ini Info Bisness

SINGAPURA – Facebook akan membina pusat data $ 1.4 bilion di Singapura, yang pertama di Asia dan ke-15 di dunia.

Untuk berada di Tanjong Kling (dahulunya dikenali sebagai Pusat Data Data), ia akan menyokong “beratus-ratus pekerjaan” dan menjadi sebahagian daripada kehadiran Facebook di Singapura dan rantau ini, kata syarikat itu pada hari Khamis (6 Sept).

Pusat data mensasarkan untuk memulakan operasi pada tahun 2022, selepas pembinaan akan diteruskan selama beberapa tahun.

Facebook berkata: “Pusat data kami adalah kemudahan yang sangat maju yang membantu membawa aplikasi dan perkhidmatan Facebook kepada orang di seluruh dunia setiap hari.”

Apabila selesai, ia akan menjadi bangunan seluas 170,000 meter persegi, 11 tingkat yang mempunyai fasad yang diperbuat daripada bahan ringan berlubang, yang akan membolehkan aliran udara dan memberikan sekilas peralatan mekanikal di dalamnya.

Fortis Construction telah dilantik sebagai kontraktor am untuk projek itu, hasil daripada “pengalaman pusat pembinaan pusat data yang cekap,” kata Facebook.


Encik Thomas Furlong, naib presiden pusat data infrastruktur di Facebook, menambah pada majlis pelancaran pada hari Khamis bahawa Singapura dipilih untuk infrastrukturnya yang mantap, akses serat, tenaga kerja tempatan yang berbakat, dan sokongan daripada agensi kerajaan termasuk JTC Corporation dan Ekonomi Lembaga Pembangunan Singapura.

Menurut Furlong, Facebook mempunyai kira-kira 1,000 pekerja di Singapura, dan menawarkan program yang membantu perniagaan baru mengembangkan perniagaan mereka dan mempromosikan literasi media.

Menteri Perdagangan dan Industri, Chan Chun Sing, yang mengalu-alukan acara pelancaran, berkata bahawa kehadiran Facebook di Singapura adalah penting dalam membantu negara menyambung ke seluruh dunia dengan melangkahi “kekangan fizikal saiz dan ruang”, dan menjadikan negara sebahagian daripada rangkaian nilai pusat data global.

Projek ini juga merupakan peristiwa penting, kerana ia “membantu memecahkan masalah baru dalam penggunaan tanah dan penggunaan tenaga”, kata Encik Chan.

Pusat data baru Facebook di Singapura dikatakan menjadi yang pertama untuk memasukkan sistem Cooling StatePoint yang baru, teknologi yang meminimumkan penggunaan air dan kuasa, dan mengurangkan 20 peratus jumlah air puncak yang digunakan dalam iklim seperti Singapura.

Facebook Comments

Leave a Reply