Dunia hollogram

Sains dan teknologi

Jika rakan anda memberitahu anda bahawa kita semua hidup dalam hologram alam semesta, anda mungkin akan beritahu dia memberhentikan berkata begitu. Tetapi  ahli fizik seluruh dunia sedang memikirkan perkara yang sama: Iaitu apa yang kita anggap sebagai alam semesta yang tiga dimensi hanya mungkin imej salah satu dua dimensi, ukuran seluruh ufuk kosmik besar-besaran.

Ya, ia kedengaran lebih daripada gila sedikit. Sifat 3D dunia kita adalah sebagai asas kepada kita tentang realiti sebagai bahawa masa berjalan ke hadapan. Namun sesetengah penyelidik percaya bahawa percanggahan antara teori Einstein relativiti dan mekanik kuantum mungkin dibina jika setiap objek tiga dimensi yang kita tahu dan menghargai ialah unjuran kecil, bait sub atom maklumat yang disimpan dalam Flatland dua dimensi.

“Jika ini adalah benar, ia adalah satu gambaran yang benar-benar penting,” Daniel Grumiller, seorang ahli fizik teori di Vienna University of Technology, memberitahu melalui telefon. Grumiller, bersama-sama dengan ahli fizik Max Riegler, Arjun Bagchi dan Rudranil Basu, baru-baru ini menerbitkan satu kajian yang menawarkan bukti pertama bahawa apa yang dipanggil “prinsip holografik” yang -iaitu ruang 3D tertentu boleh terjadi secara matematik dikurangkan kepada 2D ukuran-mungkin menggambarkan alam semesta kita.

Dalam podcast  kakitangan Motherboard yang bercakap kepada Craig Hogan, ahli sains Fermilab yang sedang  menjalankan uji kaji ini.

Facebook Comments

Leave a Reply