Cara menulis rencana strategi peribadi anda sendiri

Ramai orang sedar bahawa perniagaan yang berjaya beroperasi menggunakan pelan strategik. Pelan ini dibangunkan untuk membantu mereka mengenal pasti titik-titik lemah atau peluang-peluang baru dalam perniagaan mereka. Apa yang banyak orang tidak menyedari, bagaimanapun, adalah bahawa perancangan strategik boleh digunakan pada peringkat individu untuk menggalakkan pertumbuhan peribadi dan kejayaan. Menulis rencana strategik peribadi anda sendiri adalah agak mudah; ia berpegang teguh pada itu yang terbukti menjadi cabaran.
Arahan dan caranya Buat senarai perkara yang paling penting dalam hidup anda. Senarai ini disebut sebagai senarai nilai-nilai teras. Nilai boleh termasuk pencapaian, kasih sayang, persahabatan, kemakmuran dan apa-apa kualiti hidup yang lain yang positif. Apabila membuat keputusan atau rancangan strategik, nilai-nilai anda harus didahulukan. Draf pernyataan misi peribadi. Ini adalah sama dengan pernyataan misi syarikat di mana ia harus mengatakan sesuatu tentang siapa anda, apa yang anda mahu ketahui dan di mana anda ingin kehidupan anda untuk pergi. Pernyataan misi peribadi adalah tesis ini sebagai pelan strategik peribadi anda.
Menetapkan dua tujuan utama untuk diri sendiri yang mencerminkan pernyataan misi anda dan senarai nilai-nilai. Gol pertama seharusnya bersifat jangka pendek, boleh dicapai dalam tempoh enam bulan hingga setahun. Matlamat kedua harus jangka panjang, dapat dicapai dalam tempoh tiga hingga 10 tahun. Memecahkan matlamat jangka pendek anda menjadi kecil, ketulan terkawal. Sebagai contoh, jika matlamat anda adalah untuk menjimatkan $ 10,000 dalam tahun yang akan datang, mengetahui berapa banyak anda perlu menyimpan setiap minggu untuk menjadikannya satu kenyataan. Tujuan yang lebih kecil adalah lebih mudah untuk memukul dan membuat anda bermotivasi.
Berehat seketika dari kerja dan kehidupan keluarga, walaupun hanya untuk akhir pekan. Mengambil sedikit masa peribadi untuk melihat nilai-nilai, matlamat anda, dan misi akan membantu untuk menyelesaikan kekacauan dan membuat anda memberi tumpuan kepada apa yang benar-benar penting. Mengemas kini pelan strategik peribadi anda setiap beberapa bulan untuk memaparkan perubahan terbaru dan apa-apa yang boleh memberi kesan kepada pelan anda. Pelan anda harus fleksibel tetapi kuat.
Subscribe berita kami
...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Math Captcha
4 + 6 =