Buah-buahan Rendah karbohidrat Dengan Gula Paling Rendah

Info kesihatan

Jika anda mengikuti diet rendah karbohidrat atau hidup dengan diabetes, anda mungkin mempunyai hubungan yang rumit dengan buah. Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda tidak perlu bimbang tentang berapa banyak gula dalam buah kerana ia dianggap gula semula jadi. Tetapi itu akan bergantung sama ada anda mengikuti diet yang mengira karbohidrat atau yang bergantung kepada indeks glisemik atau beban glisemik. Mengetahui buah-buahan yang secara semulajadi lebih rendah dalam gula dapat membantu anda membuat pilihan yang lebih baik agar sesuai dengan diet anda.

Gula Asli dalam Buah

FDA mengesyorkan orang dewasa makan dua cawan buah atau jus buah atau setengah cawan buah kering setiap hari. Berapa banyak buah yang anda makan mungkin berbeza jika anda mengikuti pelan diet rendah karbohidrat tertentu atau jika anda mengehadkan karbohidrat dalam diet anda akibat diabetes.

Kebanyakan buah mempunyai indeks glisemik rendah (GI) kerana jumlah serat yang mereka ada dan kerana gula mereka kebanyakannya fruktosa. Walau bagaimanapun, buah kering (seperti kismis, tarikh, dan cranberry manis), tembikai, dan nanas mempunyai nilai GI sederhana.

Buah mengandungi banyak nutrien, dan jika anda ingin memuaskan keinginan gula, buah adalah pilihan terbaik. Berita baiknya adalah bahawa buah-buahan yang paling rendah dalam gula mempunyai beberapa nilai pemakanan yang tinggi, termasuk antioksidan dan fitonutrien lain. Sebaliknya, sesetengah orang mencerna dan memproses gula lebih baik daripada yang lain. Sekiranya anda seorang yang bertindak balas dengan baik kepada diet rendah karbohidrat, ia perlu berhati-hati.

Pandangan Pantas Segar dalam Buah-Buahan

Untuk cara yang cepat untuk memikirkan buah-buahan yang paling rendah dalam gula, gunakan peraturan ibu jari. Buah-buahan disenaraikan di sini dari kandungan gula paling rendah hingga paling tinggi:

Buah berries: Ini umumnya adalah buah-buahan yang paling rendah dalam gula, dan juga antara yang paling tinggi dalam antioksidan dan nutrien lain. Lemon dan kapur juga dalam kategori terendah.

Buah-buahan musim panas: Buah semangka,dan aprikot dalam gula.

Buah-Buahan Musim Sejuk: Epal, pear, dan buah sitrus yang manis seperti limau adalah sederhana dalam gula. (limau dan limau adalah rendah gula).

Buah-buahan Tropika: Nanas, buah delima, mangga, pisang, dan buah segar yang tinggi gula (jambu dan betik lebih rendah daripada yang lain).

Buah kering:  kismis, aprikot, prun, dan kebanyakan buah-buahan kering yang lain adalah sangat tinggi gula. Cranberry kering dan blueberries akan menjadi lebih rendah, kecuali banyak gula biasanya ditambahkan untuk memerangi kekacauan.

Berikut adalah menyelam yang lebih mendalam ke dalam buah-buahan dari peringkat terendah hingga tertinggi dalam gula.

Buah-buahan Rendah dalam Gula (Buah-Buahan Rendah karbohidat)

Limau lemon (1.1 gram gula per buah) dan lemon (1.5 gram gula per buah) jarang dimakan seperti; kebanyakannya ditukar kepada jus dan kemudian diminum. Tetapi anda boleh menambahkan kedalam air anda atau memerahnya pada makanan untuk menambah nutrien dan kekacauan.

Aprikot: 3.2 gram gula per aprikot kecil. Mereka boleh didapati segar pada musim bunga dan awal musim panas. Anda boleh menikmati mereka keseluruhan, kulit dan semua. Pastikan anda melihat bahagian aprikot kering, bagaimanapun, sebagai (sudah tentu) mereka mengecut apabila kering.

Cranberry: 4 gram gula per cawan. Walaupun sangat rendah gula secara semulajadi, mereka biasanya manis apabila digunakan atau dikeringkan, jadi berhati-hati. Jika anda menggunakannya dalam resipi sendiri, anda boleh menyesuaikan jumlah gula yang ditambah.

Jambu batu: 4.9 gram gula setiap buah. Anda boleh mengiris dan memakan, termasuk kulit. Sesetengah orang menikmati mencelupkannya dalam sos asin. Mereka adalah pengecualian gula rendah ke buah-buahan tropika.

Raspberi: 5 gram gula per cawan. Hadiah alam untuk mereka yang menginginkan buah gula rendah, anda boleh menikmati raspberi dalam segala cara, dimakan sendiri atau sebagai topping atau ramuan. Anda boleh mendapatkannya segar pada musim panas atau mendapati mereka beku sepanjang tahun.

Kiwi: 6 gram gula per kiwi. Mereka mempunyai rasa ringan tetapi menambah warna yang indah untuk salad buah. Juga, anda boleh makan kulitnya.

Buah-Buahan yang Mengandungi Tahap Gula Rendah hingga Sederhana

Blackberry dan strawberi: 7 gram gula per cawan. Dengan lebih sedikit gula daripada raspberi, ini adalah pilihan yang sangat baik untuk snek, dalam salad buah, atau sebagai bahan dalam smoothie, saus, atau pencuci mulut.

Buah angur: 8 gram gula setiap setengah,anda boleh menyesuaikan jumlah gula atau pemanis yang anda ingin tambah.

Facebook Comments

Leave a Reply