Bagaimana Cara Menulis Cerita Inspirasi

Kisah cerita inspirasi adalah cerita harapan, janji dan dorongan. Mereka membangkitkan emosi didalam diri pembaca, membina hubungan antara pembaca dan penulis. Tujuan utama dari cerita inspirasi adalah untuk memberi inspirasi didalam diri pembaca pada sebuah emosi positif, sama ada yang ada rasa tiba-tiba motivasi atau perasaan harapan dalam Cerita inspirasi datang dalam pelbagai bentuk, dan menulis satu ini tidak terlalu sulit. Namun, mana-mana pendatang baru dengan cerita inspirasi boleh mendapat manfaat daripada tips yang diberikan oleh penulis itu sendiri.
Arahan Menggunakan emosi dalam cerita anda. Cerita inspirasi sepatutnya mendedahkan maklumat peribadi tentang kehidupan seseorang. Secara alami, mereka penuh dengan pengalaman dalam diri seperti emosi, ada sedih, ada yang lucu. Jangan meremehkan perjuangan watak atau kemenangan ini.
Menulis tentang kisah nyata. Cerita inspirasi bercakap kepada pembaca, kerana mereka tidak beberapa berkarya tentang mengarang cerita, dalam fikiran seorang penulis fiksyen. Mereka memberi inspirasi, kerana mereka hadir kemungkinan bahawa perubahan boleh berlaku dan berharap tidak yang ada. Emosi akan disampaikan kepada pembaca hanya jika mereka cerita yang mereka baca adalah benar. Jangan cuba untuk meningkatkan fantasi cerita anda dengan menambah maklumat palsu atau tidak diketahui. Ini mungkin mendapatkan pemikiran pembaca bahawa cerita mungkin secara keseluruhannya adalah palsu dari sudut cerita.
Menulis menulis cerita dengan kisah inspirasi perlu mengikuti plot asas dari orang yang bertahan kesusahan tetapi akhrnya dia keluar dari penuh kemenangan. Plot ini biasanya boleh dihubungkan ke dalam cerita satu konsep yang menyampaikan harapan kepada penonton atau pembaca. Jika kemenangan yang berasal dari peristiwa-peristiwa yang tidak berkaitan, tidak ada hubungan. Sebagai contoh, perhatikan seorang lelaki yang kehilangan anak tapi ia menang loteri. Peristiwa-peristiwa tidak mempunyai sambungan, kerana walaupun lelaki itu kini kaya,tetapi dia telah kehilangan milik paling besar. Ini tidak mewakili cerita yang benar-benar memberi inspirasi. Sebuah cerita yang akan menjadi inspirasi dapat melibatkan seorang lelaki yang kehilangan anaknya akhirnya memiliki anak kedua setelah bertahun-tahun kemandulan isterinya. Ada harapan,dan ia berjaya.
Temuduga dengan orang yang terlibat dalam cerita untuk maklumat lanjut. Pengisian cerita tersebut untuk memberikan butiran anda terdiri adalah idea yang baik, tetapi bercakap kepada orang-orang yang benar-benar mengalami cerita dan mencari maklumat benar dari mereka akan memberikan kredibiliti kepada kisah anda. Ini juga akan membuat lebih mudah untuk menulis kerana anda akan mempunyai lebih banyak bahan untuk memberi inspirasi kepada idea cerita anda.
Subscribe berita kami
...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Math Captcha
55 + = 58