Awan berusia 12 bilion tahun melindungi 140 trilion kali lebih banyak air daripada semua lautan Bumi digabungkan

Sains dan teknologi

Ahli astronomi telah menemui massa yang terbesar dan tertua air pernah dikesan di alam semesta – yang sangat besar, awan berusia 12 bilion tahun melindungi 140 trilion kali lebih banyak air daripada semua lautan Bumi digabungkan.

Awan wap air mengelilingi lubang hitam supermassive dipanggil Quasar terletak 12 bilion tahun cahaya dari Bumi. Penemuan itu menunjukkan bahawa air telah tersebar luas di alam semesta hampir keseluruhan kewujudannya, kata penyelidik.

“Oleh kerana cahaya yang kita lihat bahtera Quasar lebih daripada 12 bilion tahun yang lalu, kita melihat air yang hadir hanya kira-kira 1.6 bilion tahun selepas permulaan alam semesta,” kata kajian penulis bersama Alberto Bolatto, Universiti Maryland , dalam satu kenyataan. “Penemuan ini menolak pengesanan air satu bilion tahun lebih dekat dengan Big Bang daripada mana-mana find sebelumnya.”

Belajar Quasar yang jauh

Kuasar adalah objek yang paling bercahaya, paling berkuasa dan paling bertenaga di alam semesta. Mereka dikuasai oleh lubang hitam besar yang menghisap di sekitar gas dan habuk dan memuntahkan keluar sejumlah besar tenaga.

Pasukan penyelidikan dikaji yang Quasar tertentu dalam APM 08.279 + 5255, yang menyimpan lubang hitam 20 bilion kali lebih besar daripada matahari dan menghasilkan tenaga sebanyak matahari satu suku juta. [The 10 Perkara pelik di Angkasa]

Ahli-ahli astronomi menggunakan dua teleskop yang berbeza, satu di Hawaii dan satu di California, untuk mengesan dan mengesahkan wap air sekitar Quasar itu.

Ahli-ahli sains berfikir wap air hadir walaupun dalam alam semesta awal. Jadi mencari ini awan lama barangan yang tidak datang sebagai kejutan.

“Ia adalah satu lagi demonstrasi bahawa air adalah meluas di seluruh alam semesta, walaupun pada awal-awal lagi,” kata penulis utama kajian Matt Bradford Jet Propulsion Laboratory NASA di Pasadena, California.

Walau bagaimanapun, saiz semata-mata awan wap mungkin akan mengejutkan beberapa saintis. APM 08.279 + 5255 mengandungi 4,000 kali lebih wap air daripada sendiri Milky Way galaksi kita, kata penyelidik. Itu mungkin kerana banyak air Bima Sakti adalah dikurung dalam ais bukannya wap.

Belajar mengenai Quasar yang

Wap air di Quasar yang diedarkan di sekitar lubang hitam besar-besaran di kawasan yang menjangkau beratus-ratus tahun cahaya. Awan itu mempunyai suhu minus 63 darjah Fahrenheit (tolak 53 darjah Celsius), dan ia hebat 300 trilion kali kurang tumpat daripada atmosfera Bumi.

Yang mungkin bunyi sejuk dan lemah, tetapi ia bermakna awan adalah lima kali lebih panas dan 10 hingga 100 kali lebih tumpat daripada apa yang biasa dalam galaksi seperti Bima Sakti, kata penyelidik.

Selain menumpahkan cahaya pada alam semesta awal, wap awan besar juga mendedahkan beberapa maklumat penting mengenai Quasar, kata penyelidik.

Pengukuran wap air dan molekul lain, seperti karbon monoksida, menunjukkan bahawa terdapat gas cukup untuk memberi makan lubang hitam sehingga ia tumbuh kepada kira-kira enam kali saiznya. Sama ada atau tidak ini akan berlaku adalah tidak jelas, penyelidik berkata, sejak beberapa gas mungkin berakhir terkondensasi menjadi bintang atau boleh diusir dari Quasar itu.

Kajian ini telah diterima untuk diterbitkan dalam Astrophysical Journal

Facebook Comments

Leave a Reply