Apakah Atom Itu?

Sains dan teknologi

Andaikata anda mempunyai pengetahuan untuk membina dunia yang sama seperti yang kita hidup dalam dunia ini. Anda akan bermula? Anda akan memerlukan orang … kereta … rumah … haiwan … pokok … dan berbilion-bilion perkara lain. Tetapi jika anda mempunyai beberapa dozen jenis atom, anda boleh membina semua perkara-perkara ini dan banyak lagi: anda hanya akan menyertai atom bersama-sama dengan cara yang berbeza. Atom adalah blok bangunan kecil yang segala-galanya di sekeliling kita dibina. Sungguh mengagumkan untuk berfikir anda boleh membuat apa-apa daripada atom, dari binatang dengan lautan liner-tetapi ia sememangnya benar! Mari kita lihat dengan lebih dekat.

Apakah atom?

Mengambil apa-apa selain dan anda akan mencari sesuatu di dalam yang lebih kecil. Terdapat enjin dalam kereta, pips dalam epal, hati dan paru-paru dalam orang, dan pemadat dalam beruang teddy. Tetapi apa yang berlaku jika anda terus pergi? Jika anda terus mengambil perkara selain, anda akan akhirnya, mendapati bahawa semua perkara (semua “barangan” yang mengelilingi kita) dibuat dari jenis atom. Benda hidup, sebagai contoh, kebanyakannya diperbuat daripada atom-atom karbon, hidrogen dan oksigen. Ini hanya tiga daripada lebih 100 unsur-unsur kimia yang ahli-ahli sains telah menemui. Elemen-elemen lain termasuk logam seperti tembaga, timah, besi dan emas, dan gas seperti hidrogen dan helium. Anda boleh membuat hampir apa sahaja yang anda boleh berfikir dengan menyertai atom elemen yang berbeza bersama-sama seperti blok LEGO® kecil.Atom adalah jumlah yang paling kecil bahan kimia unsur-so atom emas adalah jumlah terkecil emas anda mungkin boleh mempunyai. Oleh kecil, saya benar-benar maksudkan, nanoscopically kecil: atom tunggal adalah kira-kira 100,000 kali lebih nipis daripada rambut manusia, jadi anda perlu benar-benar tidak mempunyai peluang untuk pernah melihat satu melainkan anda mempunyai mikroskop elektron yang amat kuat. Pada masa dahulu, orang berfikir atom adalah perkara yang paling kecil di dunia. Malah, atom perkataan berasal dari perkataan Yunani yang bermaksud sesuatu yang tidak boleh berpecah-mana lagi. Hari ini, kita tahu ini adalah tidak benar. Secara teori, jika anda mempunyai pisau kecil dan cukup tajam, anda boleh memancung atom emas ke dalam bit dan anda akan mencari perkara-perkara kecil di dalam. Tetapi anda tidak lagi mempunyai emas: anda hanya akan mempunyai bit. Semua atom dibuat daripada bit sama, yang dipanggil zarah subatom ( “sub” ertinya lebih kecil daripada dan ini adalah zarah yang lebih kecil daripada atom). Jadi, jika anda dicincang atom besi, dan meletakkan kekang longgokan, dan kemudian dicincang atom emas, dan meletakkan bit-bit ke dalam longgokan kedua, anda akan mempunyai dua timbunan hampir sama bit-tetapi ada ‘ d ada besi atau emas kiri.

Apakah bahagian-bahagian atom?Kebanyakan atom mempunyai tiga zarah yang berbeza subatom dalam mereka: proton, neutron dan elektron. Proton dan neutron akan makan bersama-sama ke pusat atom (yang dipanggil nukleus) dan elektron, yang amat jauh lebih kecil, pakar sekeliling bahagian luar. Apabila orang melukis gambar atom, mereka menunjukkan elektron seperti satelit berputar mengelilingi bumi dalam orbit. Malah, elektron bergerak begitu cepat bahawa kita tidak tahu di mana mereka adalah dari satu masa ke depan. Bayangkan mereka sebagai kereta lumba super cepat bergerak begitu amat cepat bahawa mereka bertukar menjadi kabur awan-mereka hampir seolah-olah berada di semua tempat pada satu masa. Itulah sebabnya anda akan melihat beberapa buku lukisan elektron dalam kawasan kabur dipanggil orbital.Apa yang membuat seorang atom emas yang berbeza dari satu atom besi adalah bilangan proton, neutron, dan elektron di dalamnya. Potong selain atom tunggal besi dan anda akan mendapati 26 proton dan 30 neutron berkelompok bersama-sama dalam nukleus dan elektron 26 keciut sekeliling bahagian luar. Atom emas adalah lebih besar dan lebih berat. Berpecah terbuka dan anda akan mendapati 79 proton dan 118 neutron dalam nukleus dan 79 elektron berputar pusingan tepi. Proton, neutron dan elektron dalam atom besi dan emas adalah sama-ada nombor hanya berbeza daripada mereka. Dalam teori, anda boleh bertukar besi menjadi emas dengan mengambil atom besi dan menambah 53 proton, 88 neutron, dan 53 elektron untuk setiap satu.

 

Tetapi  andaikan anda boleh bertukar atom ke atom lain sangat mudah. Bagaimana anda membuat unsur-unsur kimia Beberapa pertama? Anda akan bermula dengan atom yang paling mudah sekali, hidrogen (simbol H), yang mempunyai satu proton dan satu elektron, tetapi tiada neutron. Jika anda menambah proton lain, elektron yang lain, dan dua neutron, anda akan mendapat satu atom helium (simbol Dia). Tambah proton lagi, elektron yang lain, dan dua lagi neutron, dan anda akan mempunyai satu atom litium logam (simbol Li). Menambah satu proton, satu neutron, dan satu elektron dan anda mendapat atom berilium

Apakah bahagian-bahagian atom?

Kebanyakan atom mempunyai tiga zarah yang berbeza subatom dalam mereka: proton, neutron dan elektron. Proton dan neutron akan makan bersama-sama ke pusat atom (yang dipanggil nukleus) dan elektron, yang amat jauh lebih kecil, pakar sekeliling bahagian luar. Apabila orang melukis gambar atom, mereka menunjukkan elektron seperti satelit berputar mengelilingi bumi dalam orbit. Malah, elektron bergerak begitu cepat bahawa kita tidak tahu di mana mereka adalah dari satu masa ke depan. Bayangkan mereka sebagai kereta lumba super cepat bergerak begitu amat cepat bahawa mereka bertukar menjadi kabur awan-mereka hampir seolah-olah berada di semua tempat pada satu masa. Itulah sebabnya anda akan melihat beberapa buku lukisan elektron dalam kawasan kabur dipanggil orbital.

Facebook Comments

Leave a Reply