Adakah anda tahu nano teknologi itu?

Sains dan teknologi

Apakah Teknologi Nano itu?

Nanoteknologi adalah satu bidang penyelidikan dan inovasi berkenaan dengan ‘perkara’ bangunan – umumnya, bahan-bahan dan peranti – pada skala atom dan molekul. Nanometer adalah satu bilion meter sepuluh kali diameter atom hidrogen. Diameter rambut manusia, secara purata, 80,000 nanometer. Pada skala itu, kaedah-kaedah yang biasa fizik dan kimia tidak lagi terpakai. Sebagai contoh, ciri-ciri bahan-bahan ‘, seperti warna, kekuatan, kekonduksian dan kereaktifan, boleh berbeza dengan ketara antara nano dan makro. ‘Nanotube’ karbon adalah 100 kali lebih kuat daripada keluli tetapi enam kali lebih ringan.

 

Apa yang Boleh Nanoteknologi Bolrh Lakukan?

Nanoteknologi adalah dianggap sebagai mempunyai potensi untuk meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga, membantu membersihkan alam sekitar, dan menyelesaikan masalah kesihatan utama. Ia dikatakan dapat secara besar-besaran meningkatkan pengeluaran pembuatan pada kos yang berkurangan. Produk nanoteknologi akan menjadi lebih kecil, lebih murah, lebih ringan namun lebih berfungsi dan memerlukan kurang tenaga dan bahan mentah yang lebih sedikit untuk mengeluarkan, penyokong tuntutan nano.

Apakah Pakar Sains Mengatakan Mengenai Nanoteknologi?

Pada bulan Jun 1999, Richard Smalley, Nobel Nobel dalam bidang kimia, yang ditujukan Jawatankuasa Dewan AS mengenai Sains mengenai manfaat teknologi nano. “Kesan teknologi nano kepada kesihatan, kekayaan, dan kehidupan rakyat,” katanya, “akan sekurang-kurangnya sama dengan pengaruh gabungan mikroelektronik, perubatan, kejuruteraan bantuan komputer dan polimer buatan manusia dalam kemajuan dalam abad ini . ”


Kesan Nanoteknologi Dari Segi Kesihatan dan Kebersihan

Nanoteknologi sudah berguna sebagai alat dalam penyelidikan penjagaan kesihatan. Pada bulan Januari 2005, penyelidik di Amerika Syarikat Massachusetts Institute of Technology digunakan ‘pinset optik’ – pasang manik kaca kecil dibawa bersama-sama atau berpindah selain menggunakan rasuk laser – untuk mengkaji keanjalan sel-sel darah merah yang dijangkiti parasit malaria (lihat alat kecil menangani malaria). Teknik ini membantu penyelidik untuk lebih memahami bagaimana malaria merebak ke seluruh tubuh.

 

Pasaran Global untuk Nanoteknologi Produk

Memandangkan produk nanoteknologi, perlumbaan ini untuk memanfaatkan potensi – dan untuk mendapatkan keuntungan daripadanya. Banyak kerajaan percaya nanoteknologi akan membawa era baru produktiviti dan kekayaan, dan ini dapat dilihat dengan cara itu pelaburan awam dalam penyelidikan teknologi nano dan pembangunan telah meningkat sepanjang dekad yang lalu. Pada tahun 2002, Jepun telah mendedikasikan AS $ 750 juta setahun ke padang, peningkatan enam kali ganda pada angka 1997.

Facebook Comments

Leave a Reply