150 kacukan haiwan manusia yang ditanam di makmal UK: Embrio telah dihasilkan dalam diam-diam untuk tempoh tiga tahun yang lalu

Sains dan teknologi
 
 
Ahli-ahli sains telah mencipta lebih daripada 150 embrio hibrid manusia-haiwan di makmal British.
 
Kacukan telah dihasilkan dalam diam-diam dalam tempoh tiga tahun lalu yang lepas oleh penyelidik sains.Mereka sedang mengkaji penawar mungkin untuk pelbagai penyakit.
Wahyu itu datang hanya sehari sahaja selepas jawatankuasa saintis memberi amaran tentang ‘Planet daripada beruk’ imi adalah mimpi ngeri senario di mana kerja-kerja ciptaan manusia-haiwan telah pergi terlalu jauh.
 
seorang aktivis terhadap keterlaluan dalam penyelidikan perubatan berkata beliau jijik bahawa saintis telah ‘berkecimpung dalam kajian menjijikkan.Angka yang dilihat oleh Daily Mail menunjukkan bahawa 155 embrio ‘admixed’, yang mengandungi bahan genetik manusia dan haiwan, telah diwujudkan sejak pengenalan 2008 Fertilisation Manusia Akta Embriologi.
 

Ini disahkan penciptaan pelbagai hibrid, termasuk telur haiwan disenyawakan oleh sperma manusia; ‘Cybrids’, di mana nukleus manusia ditanam di dalam sel haiwan; dan ‘chimeras’, di mana sel-sel manusia yang bercampur dengan embrio haiwan.

 

Membuat sel-sel stem embrio hibrid 

Embrio hibrid dibuat dengan menggabungkan telur haiwan dan sel manusia. Ia digunakan bagi mengatasi masalah itu dalam telur manusia untuk penyelidikan.Pada bulan Mei 2008, Kerajaan UK meluluskan undang-undang membenarkan penggunaan embrio hibrid dalam penyelidikan. Mereka boleh digunakan untuk menghasilkan sel-sel stem embrionik untuk belajar pengaturcaraan semula sel dan pembangunan. Mereka boleh membantu kita rawatan penyelidikan bagi penyakit seperti Parkinson. Adalah diharapkan pada masa depan kerja-kerja ini akan membawa kepada sumber baru sel-sel stem embrionik dan terapi untuk penyakit-penyakit utama.

separuh manusia lembu?

Adakah ini yang orang takut? Bagaimana tepat adalah takut itu?
Mengapa ini? Mengkaji sel stem, saintis perlu mempunyai akses kepada cukup daripada mereka. Tetapi ini telah sukar kerana kebanyakan telah dituai dari menderma embrio manusia. Embrio dimusnahkan dalam proses. Sesetengah orang membantah ini, terdapat halangan undang-undang dan kekurangan penderma. Embrio hibrid menawarkan satu kaedah untuk mencipta sel stem baru untuk penyelidikan tanpa perlu menggunakan embrio penderma.

Mengapa teknologi ini kontroversi?

Penggunaan embrio hibrid atau Admix telah terkejut sesetengah orang dan lain-lain teruja. Ada yang melihat teknik ini sebagai menyeberangi sempadan di antara manusia dan haiwan, mewujudkan embrio yang tidak lagi manusia sepenuhnya. Ahli-ahli agama yang berbeza telah mengutuk teknologi itu atas alasan moral. Walau bagaimanapun, satu kajian orang ramai oleh Kesuburan dan Embriologi Pihak Berkuasa Manusia (HFEA) menunjukkan bahawa, apabila teknologi dan faedah potensinya telah diterangkan kepada mereka, 61% telah memihak kepada ia.

Facebook Comments

Leave a Reply