Tumbuhkan Senarai E-mel Anda Melalui Facebook pada tahun 2019

Sekiranya anda adalah salah satu daripada pengguna awal Facebook, anda akan tahu bahawa banyak telah berubah, berkembang dari halaman mudah untuk perniagaan anda, ke kempen iklan yang disasarkan secara langsung pada khalayak yang relevan.

Dengan bilangan perniagaan yang mendapat talian, saluran untuk memasarkan perniagaan anda telah meningkat dengan ketara untuk dipadankan. Memilih platform yang betul untuk memasarkan perniagaan anda mungkin kelihatan seperti tugas pada mulanya. Perkara yang perlu diingati ialah anda ingin mengembangkan hubungan dengan pelanggan anda agar mereka dapat kembali dan memudahkan mereka menyebarkan berita tentang anda.

Facebook terus menjadi saluran pilihan untuk menjangkau khalayak anda. Ini salah satu cara terbaik untuk membuat kesan pertama kepada bakal pelanggan. Apabila seseorang mencari sesuatu, kemungkinan laman web perniagaan anda dan bahkan laman Facebook anda muncul. Halaman Facebook anda berfungsi sebagai komuniti dalam talian yang kelihatan, dilengkapi dengan foto, maklumat perniagaan, dan melihat bagaimana perniagaan anda berkomunikasi dengan pangkalan pelanggannya.

Tapi bagaimana pula dengan pelanggan sedia ada?
Dengan semua perubahan Facebook terus membuat algoritma mereka yang mengehadkan keupayaan anda untuk mencapai khalayak anda, anda ingin memastikan anda mempunyai cara lain untuk menghubungi mereka secara langsung.

Itulah sebabnya penting untuk memindahkan hubungan anda di luar media sosial dan menggunakan Facebook untuk mengembangkan senarai e-mel anda.

Pemasaran e-mel memberi anda kuasa untuk menghubungi kenalan anda dengan istilah anda sendiri. Anda boleh menghantar mesej kepada kenalan anda secara langsung, dan menjejaki hasil anda untuk melihat kenalan mana yang terlibat dengan kandungan anda.

Jadi, bagaimana anda membuat orang mengambil langkah seterusnya dan menyertai senarai e-mel anda? Berikutnya adalah 7 strategi mudah untuk dicuba:

1. Mengintegrasikan borang pendaftaran pada halaman Facebook anda
Borang pendaftaran utama boleh membantu anda mendapatkan pelanggan baru dan pelanggan. Dengan cara itu, anda boleh terus berhubung dengan menyediakan kemas kini produk atau perkhidmatan baharu, mengumumkan promosi yang akan datang, atau berkongsi butiran lain mengenai perniagaan anda.

2. Sertakan butang panggilan ke aksi Facebook
Facebook baru-baru ini mengumumkan ciri seruan tindak. Butang ini muncul berhampiran butang “Suka” pada foto penutup anda dan merupakan cara lain yang baik untuk menggalakkan pendaftaran e-mel.

Tambahkan butang “Daftar” dan hubungkan ke borang pendaftaran dalam talian anda supaya pengunjung Facebook anda boleh menyertai senarai mel anda dengan mudah.

Anda boleh memilih dari pelbagai CTA termasuk:

Hubungi sekarang
Hubungi Kami
Menghantar mesej
Daftar
Menghantar e-mel


3. Mengadakan pertandingan
Semua orang suka barangan percuma. Beri peminat Facebook insentif untuk berkongsi alamat e-mel mereka dengan menjalankan pertandingan di Facebook.

Mulakan dengan memilih produk, perkhidmatan, atau peluang yang boleh anda berikan – ini boleh jadi apa-apa dari kupon, bakul hadiah, atau tiket percuma untuk acara yang akan datang. Kemudian, memudahkan peminat masuk. Anda hanya boleh mengumpul nama dan alamat e-mel untuk memilih pemenang secara rawak, atau meminta peminat anda untuk memberikan entri yang berkaitan dengan perniagaan anda.

Sebagai contoh, sebuah kedai haiwan kesayangan boleh menjalankan pertandingan foto dan meminta penyertaan foto untuk “anak anjing cutest.” Anda juga boleh meminta penonton anda untuk membantu anda memilih pemenang dengan menghantar foto dan meminta peminat untuk mengundi.

4. Menggalakkan kandungan surat berita

Cara mudah untuk mendapatkan orang mendaftar adalah untuk menunjukkan kepada mereka apa manfaatnya menyertai senarai mel anda. Cara yang paling berkesan untuk melakukan ini adalah untuk menawarkan sumber percuma sebagai pertukaran untuk alamat e-mel.

Disyorkan untuk anda

Webcast, Mac 13: Bagaimana Mengaktifkan Pelanggan Nilai Tinggi Memanfaatkan Pemprosesan Bahasa Asli dan Pembelajaran Mesin

5. Menawarkan kandungan eksklusif

Setiap kali anda boleh menawarkan kandungan eksklusif kepada khalayak anda di Facebook. Ini boleh jadi apa-apa dari e-book percuma untuk panduan untuk merangka sumber untuk membantu mereka memulakannya.

Anda bahkan boleh melepaskan kandungan atau tawaran eksklusif di blog anda, dan mengingatkan pelanggan anda apabila itu akan dikeluarkan melalui pos Facebook. Banyak syarikat menawarkan platform penyerang pertama mudah alih di mana anda boleh melibatkan diri dan memanfaatkan dengan pengaruh utama di banyak rangkaian sosial.

6. Mengadakan acara

Media sosial memainkan peranan penting sebelum, semasa, dan bahkan selepas acara anda. Sebenarnya, 40% perniagaan menggunakan media sosial untuk promosi acara.

Galakkan peserta untuk mendaftar masuk pada acara anda, mengambil foto, dan hantar mereka ke Facebook, Twitter, Yelp, dan Instagram. Buat hashtag untuk acara anda, mempromosikannya terlebih dahulu, dan kemudian menyiarkannya dengan jelas pada hari supaya pelanggan ingat menggunakannya.

Anda juga boleh Live Stream acara anda dan menjemput orang untuk menghadiri dalam talian jika mereka tidak boleh membuatnya secara peribadi. Berikan pengikut anda mengintip ke dalam apa yang mereka hilang. Ini bukan sahaja membantu anda mempromosikan acara anda, tetapi juga membantu anda mengembangkan acara ke kawasan lain di luar halaman belakang anda, jika anda menghasilkan minat yang cukup dalam talian.

7. Menggalakkan Teks-untuk-Sertai

Sebilangan besar pangkalan pengguna Facebook anda akan mengakses halaman anda melalui peranti mudah alih. Semasa mereka berada di telefon pintar mereka, beritahu mereka bagaimana mereka boleh menyertai senarai anda dengan menghantar teks cepat

Leave a Comment